Scheiden-checklist

Wie eerder met zijn of haar partner samen belastingzaken regelde, moet na de scheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap of beëindiging van de samenwoning snel een aantal zaken regelen. Op welk rekeningnummer komen toeslagen of belastingteruggaven binnen? Is de adreswijziging al aan de gemeente doorgegeven? En zo zijn er veel meer zaken die belangrijk zijn om bij stil te staan. De Belastingdienst heeft daarvoor een speciale pagina een ‘scheiden-checklist’ ontwikkeld.

De Belastingdienst ziet het vaak misgaan bij de eerste belastingaangifte na de scheiding. Als mensen uit elkaar gaan, heeft dit invloed op bijvoorbeeld de af te trekken hypotheekrente of het eigenwoningforfait. Het kan daarom gunstig zijn om in het jaar van de scheiding nog tot aan het einde van dat jaar fiscaal partners te blijven. Zo wordt voorkomen dat aftrekposten dubbel worden opgevoerd. De Belastingdienst raadt ex-partners aan duidelijke fiscale afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen.

Neem contact op met een mediator of advocaat om u te laten adviseren en u te begeleiden bij het maken van de afspraken tussen u beiden!